Werking BSR

Wat is Body Stress Release?

Als er sprake is van overbelasting en het lichaam is niet in staat opgebouwde spanning voldoende af te breken, dan wordt de spanning opgeslagen. Het zelfgenezende vermogen van het lichaam heeft ondersteuning nodig zodat deze vastgezette spierspanning, oftewel body stress, weer verdwijnt. Immers, bij een te grote wond kan het ook wenselijk zijn om het zelfgenezend vermogen te ondersteunen middels hechtingen, of in het geval van een botbreuk, middels gips.

Het opslaan van spierspanning is goed georganiseerd; het lichaam zorgt ervoor dat dit in bepaalde patronen gebeurt. Een Body Stress Release-practitioner is opgeleid om deze patronen te herkennen en op te sporen waar en in welke richting deze zich bevinden. Het lichaam wordt getest op body stress. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het zogenoemde bio-feedback mechanisme van het lichaam. 


Standaard wordt het behandelproces begonnen met drie releases, globaal op dag 1, 4 en 11.

Wanneer er sprake is van vastgezette spierspanning zal het lichaam tijdens het testen reageren door middel van reflexen. Op die manier kan heel zorgvuldig worden vastgesteld welke releases de cliënt nodig heeft en in welke richting deze moeten worden uitgevoerd. Deze methode is effectief omdat er geen eigen interpretatie nodig is, niet van de cliënt en niet van de practitioner.

 
 
 

De Release

Het eerste consult

Bij het eerste consult is er een intakegesprek, gevolgd door een release. Waar vervolgafspraken een half uur tot drie kwartier duren, duurt het eerste consult vanwege de intake iets langer, maar uiterlijk een uur. Er worden vragen gesteld om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de gezondheidstoestand van de cliënt. De vragen hebben betrekking op de medische geschiedenis, zoals ongelukken, valpartijen, botbreuken en eventuele operaties die de cliënt heeft ondergaan. Ook kan worden gevraagd naar oorzaken van body stress met een chemische of emotionele aard. Tevens is er uitleg over de samenhang tussen de vastgezette spanning en de ontstane klachten, de mogelijke effecten van de release en de beste manier om het proces te ondersteunen.

Body Stress Release zet een proces in het lichaam in gang van spanning loslaten en herstellen.

 

Wat te verwachten

Tijdens de release is de cliënt geheel gekleed en houdt tevens de schoenen aan. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale bank om de release te doen. De cliënt gaat licht voorover leunend op de voetenplank staan, waarna de bank langzaam horizontaal gekanteld wordt. Nadat het voetenplankje weggeklapt is, begint de release.

De release bestaat uit het geven van kleine, lichte impulsen met de duimen of handen op de juiste plaats en in de juiste richting. Het lichaam kan door deze impulsen de spierspanning laag voor laag loslaten. Hierdoor krijgt het zenuwstelsel weer ruimte en de communicatie tussen het brein en het lichaam zal herstellen. Dit is cruciaal voor het zelfgenezend vermogen, dat ervoor zorgt dat de natuurlijke veerkracht en gezondheid terugkeert.

 
 

Na de Release

 

Het is aanbevolen om na een consult enige tijd de dagelijkse belasting te reduceren, zodat de ontspanning en het herstel dat BSR in gang zet optimaal kan zijn. In de periode die volgt op de behandeling, zal het lichaam het teveel aan opgebouwde en vastgezette spierspanning laag voor laag loslaten waardoor het lichaam kan herstellen. BSR activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam, maar daarvoor moet het lichaam eerst de vastgezette spierspanning loslaten. Het zelfherstellend vermogen is hetzelfde vermogen dat een snee in de vinger of een botbreuk geneest.

Als gevolg van de behandelingen kunnen er diverse reacties optreden: directe verlichting van pijn, meer energie en/of soepeler spieren. Tevens kan er 'oude' pijn of irritatie aan de oppervlakte komen, maar ook kan er sprake zijn van vermoeidheid, emotionele reacties, of grotere activiteit van organen in reactie op de verbeterde communicatie tussen zenuwen.

 

Vervolgbehandelingen

Standaard wordt begonnen met 3 releases. Hierbij wordt het adviesschema van dag 1, dag 4 en dag 11 als leidraad aangehouden. De noodzaak voor vervolgbehandelingen en de frequentie daarvan zijn per persoon verschillend. Dit is mede afhankelijk van:

  • de duur van de aanwezigheid van de klacht

  • het ontstaan van de klacht

  • de ernst en hevigheid van de situatie

  • de huidige leef- en werkomstandigheden

  • de snelheid waarmee de spierspanning loslaat

image.jpg